Unul dintre semnele sigure ale valorii literare a unei cărţi este faptul că poate fi citită într-o mare varietate de moduri. – Wystan Hugh Auden

Căutare cărţi


După introducerea cuvântului de căutare apăsaţi Enter!

Edituri

Autori

mai mult autori...

Lectori

mai mult lectori...

Cărţi / Chimie, Fizică, Geografie, Biologie, **la prețuri promoționale • ultimele bucăți** / Universitate/colegiu, Pedagogi, General /

XV. Kárpát-medencei Környezettudományi Konferencia*

XV. Kárpát-medencei Környezettudományi Konferencia*
Autor Szigyártó Lídia (szerk.)
Editura Editura Ábel
Anul apariţiei 2019
ISBN ISSN 1842-9815
Format 304 de pagini, 16,5 x 23,5 cm, alb-negru, broșat
 
  ultimele bucăți
50 RON
40 RON
  

A Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem Kolozsvári Karának a Környezettudomány Tanszéke, az EnviroScientia Egyesülettel közösen, 2019 áprilisában megszervezte Kolozsváron a XIV. Kárpát-medencei Környezettudományi Konferenciát. E kötet ennek a konferenciának a dolgozatait és kivonatait tartalmazza.
Tizennégy éve annak, hogy a kolozsvári Környezettudomány Tanszék kezdeményezte, hogy – kihasználva a Kárpát-medence térségének földrajzi adottságait, történelmi és gazdasági múltját és jelenét – egy tanácskozás keretében a szakemberek és kutatók közösen tárják fel a térség környezeti gondjait. A mára jellemző városiasodás, a városok gyors növekedése maga után vonta a lehetséges szennyező források megsokszorozódását és a szennyeződés mértékének növekedését, ami újabb és újabb kihívás elé állítja a kutatókat. A kezdeményezést a pécsi, a debreceni, a veszprémi, a nyíregyházi, a miskolci és a gödöllői egyetemek környezeti szakemberei, kutatói és tanárai is felkarolták, így elmondhatjuk, hogy mára hagyománnyá vált a találkozó, mivel az első alkalom óta nem telt el egyetlen év sem úgy, hogy ne került volna sor a megszervezésére.
A konferencia céljai között szerepel lehetőséget adni azoknak a kutatóknak, tanároknak és diákoknak, akik a környezettudomány művelését tartják hivatásuknak, hogy kicseréljék eredményeiket, tapasztalataikat, és megoldásokat találjanak a felmerülő problémákra. A környezettudomány multidiszciplináris voltából adódik, hogy a tanácskozásokon biológusok, ökológusok, kémikusok, fizikusok, földrajzosok, geológusok, építészek, mérnökök, mezőgazdászok, orvosok, szociológusok, pszichológusok, jogászok és közgazdászok vannak jelen. A konferencia célja ugyanakkor az együttműködések előmozdítása, kapcsolatok kialakítása, közös pá-lyázatokban való részvétel lehetőségeinek megteremtése, és nem utolsó sorban a magyar környezettudományi szaknyelv ápolása. Ha számba vesszük az eddigi eredményeket, a létrejött együttműködéseket a Kárpát-medencei egyetemekkel és kutatócsoportokkal, a sikeres közös pályázatokat, a közölt szakdolgozatokat, valamint a doktorandusz- és diákrészvételek számát a konferenciákon, akkor elmondhatjuk, hogy elértük a kitűzött célokat.
Reméljük, hogy a kötet olvasása szélesebb körben ismertté teszi a térség környezeti vonatkozású helyzetét és gondjait, és hogy ismereteinkkel hozzájárulunk környezetünk állapotának helyreállításához és megóvásához, valamint hogy sikerül bevonni a fiatal generációt is a megvalósításokba.
Bízunk abban, hogy a hagyománnyá vált konferencia szervezése töretlenül folytatódik.

Dr. Mócsy Ildikó
a konferencia tiszteletbeli elnöke

 

Cuprins

PLENÁRIS ELŐADÁSOK

MŰANYAGOK A MINDENNAPJAINKBAN: ÁRTALMASAK-E VAGY SEM? (Farkas György)

A FELSŐOKTATÁS SORSDÖNTŐ KIHÍVÁSA: A FOLYAMATOS ÉS BIZTONSÁGOS ENERGIAELLÁTÁSHOZ SZÜKSÉGES SZAKEMBEREK KÉPZÉSE (Kiss Ádám, Szabó Mária)

ABLAK A MÚLTRA: HOGYAN SEGÍTI A PALEOLIMNOLÓGIA AZ ANTROPOCÉN MEGÉRTÉSÉT (Korponai János, Kövér Csilla, Méhes Nikoletta, Magyari Enikő, Urák István, Buczkó Krisztina)

LANDSCAPE-ECOLOGICAL MAIN-STREAM THEMES AND THEIR SCIENTIFIC APPROACHES (László Miklós, Anna Špinerová, Monika Offertálerová)

Produse legate

Dániel Károly:
Csak még egy percet!*
Csak még egy percet!*
ultimele bucăți
30 RON
24 RON
A pedagógiai gondolkodás történetének kiemelkedő alakjai.*
ultimele bucăți
30 RON
24 RON
A növénykórtan alapjai (ediţia a III-a).
-19%
36 RON
29 RON
Kacsó Ágota-Enikő şi alţii:
A klasszikus statisztikus fizika alapjai
A klasszikus statisztikus fizika alapjai
-20%
50 RON
40 RON
Antal Attila (red.) şi alţii:
Atlas geografic școlar – clasele V–VIII
Atlas geografic școlar – clasele V–VIII
46 RON
Trufaș, Constanța (coord.șt.):
Atlas geografic școlar
Atlas geografic școlar
36 RON

Cont utilizator



Înregistrare
Recuperare parolă

Coş de cumpărături

Coşul este gol.

Publicitate


Ne găsiți și pe facebook.


Cărțile Editurii Abel sunt disponibile și pe SEAP, pe site-ul e-licitatie.ro.

Editura Abel este recunoscută de CNCSIS. Pentru mai multe informaţii daţi un click pe: www.cncsis.ro


Weblap.ro