A megfelelő szavak hatékonyak lesznek, de egyetlen szó sem lehet olyan hatékony, mint egy, a helyére tett szünet. – Mark Twain

Könyvkereső


Ha beírta a keresőszót nyomjon Entert!

Kiadók

Szerzők

még több szerző...

Lektorok

még több lektor...

Könyvek / Ismeretterjesztő, Színművészet / Általános /

Nagy Dezső

Nagy Dezső
Szerző Böjthe Pál
Kiadó Ábel Kiadó
Kiadás éve 2021
ISBN 9789731142906
Formátum 344 oldal, 15 x 21 cm, fekete-fehér, keménytáblás
 
  -19%
43 RON
35 RON
  

Azt gondolom, a színművész sorsa eléggé hálátlan, mert miután végleg lekerül a színpadról (bármely okból történjen is ez), nagyon hamar megfeledkeznek róla az emberek. Ez a tapasztalat meglehetősen elgondolkodtatott, és arra ösztönzött, hogy ezzel a könyvvel állítsak emléket az 1941. szeptember 20-án Temesváron született, és időnap előtt eltávozott Nagy Dezső színpadi munkásságának, feltérképezzem színpadi szerepeit, így tisztelegjek emléke előtt.

Különös dolog olyan ember nyomába eredni, akiről rendre elismerik, hogy „megállja a helyét”, „prímér játékösztön” birtokosa, „tehetséges”, „parádésan alakít”, „vezető színész”, „kiváló” mégis, a különböző kritikákban három sorban beszélnek róla (olykor az éppen idézett kifejezésekkel), és négy évtized alatt jóformán senki nem veszi a fáradtságot, hogy kimerítően írjon személyéről. A leghosszabb szövegek, amelyek hozzá köthetők, interjúk, és abból is csupán néhány létezik.

A fentiekből kiindulva nem kizárólag Nagy Dezsőről szóló mondatokat emelek ki egy-egy kritikából, hanem rövidebb leírásokat is az illető darabról. Gyakran előfordul, hogy magáról az előadásról van valamilyen sajtómegjelenés, ám ebben vagy csak általános dolgokat taglalnak, a színészi játék elemzése nélkül, vagy az összes szereplő játékát egyetlen tömbbe veszik, nevesítés nélkül, vagy pedig Nagy Dezsőt egyszerűen kifelejtik a felsorolásból. Ezek az okok késztettek arra, hogy az előadásról is és a megformálandó szerepről is írjak. Legtöbbször ugyanis az utókor számára csupán annyi maradt fenn, hogy az érdeklődő a más adatok birtokában megpróbálhatja rekonstruálni a színpadi alakítást.

Kiemelten fontosnak tartottam ezt a gyűjtést most megtenni, mivel az adatok kisebb-nagyobb nehézségek árán ugyan, de még elérhetők. Viszont ahogy telik az idő, mind több és több morzsolódik le az emlékezés tömbjéből. Az említett nehézségeket, buktatókat a szétszórt forráshelyek, téves lejegyzések, elírások, olykor egymásnak ellentmondó véleményezések képviselik. A különböző adatforrások tanulmányozása – mint a későbbiekben látni fogjuk – megerősítette a „feledés”-jelenségének valóságát, az emlékezés törékenységét.

(Böjthe Pál)

Tartalomjegyzék

Bevezető

I. A színpadi szerepek

I.1. Aki véletlenül lett színész. Főiskolai évek (1961–1965)
I.2. Ígéretes kezdet után göröngyös út (1965–1970)
I.3. A rejtőzködés – hét szürke esztendő (1971–1978)
I.4. Görög tragédiák
I.5. Az évtized végére eső előadások
I.6. Meggyérült szereplista, hiányos adattár (1981–1989)
I.7. És „elölről”: az 1989/1990-es évad második része

Kapcsolódó termékek

Fórizs Enikő és mások:
Descoperă Clujul medieval!
Descoperă Clujul medieval!
28 RON
Természetvédelmi területek Erdélyben
-20%
30 RON
24 RON
Czintos József, a konok idealista
-19%
36 RON
29 RON
Színházak vándora
-20%
46 RON
37 RON
Balázs Imre József:
MadárÁBÉCÉ
MadárÁBÉCÉ
49 RON
Villanások • A jövő kiszámítható.
65 RON

Felhasználói fiók



Regisztráció
Jelszóemlékeztető

Bevásárlókosár

A kosár üres.

Hirdetések


Keressen minket a facebook-on is.


Az Ábel Kiadó könyvei megrendelhetők a SEAP/SICAP-on, a www.e-licitatie.ro/pub honlapon.

Az Ábel Kiadó rendelkezik CNCSIS-akkreditációval. Bővebb információért kattintson ide: www.cncsis.ro


Az Ábel Kiadónál megjelent könyvek egy része nem született volna meg TÁMOGATÓINK anyagi segítsége nélkül. Köszönet illeti őket:

Weblap.ro