A tudáshoz való jog olyan, mint az élethez való jog. – George Bernard Shaw

Könyvkereső


Ha beírta a keresőszót nyomjon Entert!

Kiadók

Szerzők

még több szerző...

Lektorok

még több lektor...

Könyvek / Magyar nyelv és irodalom / Általános /

Könyv, grafika, könyvművészet Erdélyben (1919–2011)

Könyv, grafika, könyvművészet Erdélyben (1919–2011)
Szerző Kántor Lajos (szerk.)
Kiadó Korunk – Komp-Press Kiadó
Kiadás éve 2011
ISBN 978-973-1960-30-2
Formátum 268 oldal, 20 x 20 cm, színes, keménytáblás
 pillanatnyilag nem kapható

Az Erdélyben készült (magyar) könyv a magyar művelődéstörténet tekintélyes fejezetét képezi. Jakó Zsigmond ez irányú kutatásai összekötik a régmúltat az 1970-es évekkel, amikor a Kriterionnál ismét jelentős romániai magyar könyvműhely alakult. Kötetünk ezt az ívet rajzolja fel, az utóbbi négy évtized (1970-2010) eredményeire koncentrálva, de utalásokkal a kezdetekre, és külön tanulmányban foglalkozva (Murádin Jenő) a két világháború közötti könyvillusztrációval.
Az intézményes és az egyéni teljesítmények tanulmányok és vallomások sorában tárulnak fel. Dávid Gyula a Kriterion könyvműhelyének látványos sikerét és problémáit foglalja össze, forrás értékű részletekkel, a kiadó problémáinak feltárásával. Árkossy István művészi érzékenységgel megírt elemzése a Kriterion - és tulajdonképpen az egész korabeli romániai magyar könyvművészet - négy legjelentősebb egyéniségét, Deák Ferencet, Cseh Gusztávot, Paulovics Lászlót és Tóth Lászlót mutatja be. Mellettük maga Árkossy és Bardócz Lajos illusztrátori munkássága is elemzés tárgya (Kántor Lajos, illetve Árkossy írásában). Igényes tanulmány foglalkozik a könyvgrafikus Cseh Gusztávval, a pályaképet a korba helyezve be (Csapody Miklós).
A már-már monografikus jelleg felé mutat a mintegy 300 lapot kitevő kötet „Könyvgrafikáról - Korunk-közelben" című fejezete, amelyben 1960 és 2002 közt közölt tanulmányrészletek, kritikák, a Korunk Galériához kapcsolódó vallomások szólnak olyan művészekről, mint Gy. Szabó Béla, Szervátiusz Tibor, Fux Pál, Feszt László, Plugor Sándor, Sipos László, Bencsik János, Damó István vagy a kolozsvári-szegedi-londoni illetőségű Buday György és a 20. századi magyar képzőművészet ugyancsak kiemelkedő alakja, Bartha László. A szövegek utalnak a román könyvgrafika megújulására. A szerzők közt megtaláljuk Koczogh Ákost, Keserű Katalint, Borghida Istvánt, Ditrói Ervint, Hans Loewöt, Banner Zoltánt, Gazda Józsefet, Bálint Tibort, Domokos Gézát, Farkas Árpádot.
„Új utakon a könyvművészet" fejezetcím alatt mai, 21. századi sikeres könyvműhelyek vezetői, alkotói, egyetemi oktatók, illetve fiatal, nemzetközi sikerű grafikusok vallomásai, eszmefuttatásai kapnak helyet (Könczey Elemér, Damokos Csaba, Hajdú Áron, Keszeg Ágnes, Részegh Botond, Csillag István).
Gazdag, fekete-fehér és színes reprodukciók kísérik a szövegeket (mintegy 100 oldalon), a Kriterion, a Dacia műhelyéből, a Korunk illusztrációs anyagából, valamint a legfiatalabbak (Koinonia, Pallas-Akadémia, Mentor stb.) munkáiból. A könyvben megjelennek a Romániai Magyar Könyves Céh által az év legszebb könyveinek minősített kiadványok borítói.

Tartalomjegyzék

Fél évszázad múltán – jövőnek elébe (Kántor Lajos)

ELŐZMÉNYEK
Murádin Jenő: Erdélyi könyv – erdélyi grafika (1919 után)
Székely Sebestyén György: Jó és rossz küzdelme

A KRITERION MŰHELYÉBEN
Domokos Géza: Betűmágusok
Dávid Gyula: Deák Ferenc a Kriterion könyvgrafikusi asztalnál
Árkossy István: Négyesben, vonalak játékasztalnál (Cseh Gusztáv, Deák Ferenc, Paulovics László, Tóth László)

Kapcsolódó termékek

Fazekas Tamás (szerk.) és mások:
Irodalmi atlasz az 5–12. évfolyam számára
Irodalmi atlasz az 5–12. évfolyam számára
22 RON
Átutazóban Kolozsváron
-20%
17,5 RON
14 RON
Vadkéken táncoló elefántok
-20%
20 RON
16 RON
Szabó T. Anna:
Határ.
Határ.
44 RON
Dániel Károly:
Csak még egy percet!
Csak még egy percet!
-21%
21,5 RON
17 RON
Fekete fény (2) • Odaát.
36 RON
Zsigmond Emese (szerk.):
CSIGAnapsi
CSIGAnapsi
3,5 RON
Reményik Sándor:
Benéz a havas
Benéz a havas
21 RON
A Virágárus Bácsi.
-21%
19 RON
15 RON

Felhasználói fiókRegisztráció
Jelszóemlékeztető

Bevásárlókosár

A kosár üres.

Hirdetések


Keressen minket a facebook-on is.


Az Ábel Kiadó könyvei megrendelhetők a SEAP-on, az e-licitatie.ro honlapon.

Az Ábel Kiadó rendelkezik CNCSIS-akkreditációval. Bővebb információért kattintson ide: www.cncsis.ro


Az Ábel Kiadónál megjelent könyvek egy része nem született volna meg TÁMOGATÓINK anyagi segítsége nélkül. Köszönet illeti őket:

Weblap.ro