Vannak, akik mindig morognak, mert a rózsáknak töviseik vannak. Én hálás vagyok, hogy a töviseknek vannak rózsabimbói. – Alphonse Karr

Könyvkereső


Ha beírta a keresőszót nyomjon Entert!

Szerzők

még több szerző...

Lektorok

még több lektor...

Könyvek / Földrajz, Biológia, egészségtan, Ismeretterjesztő / 9. osztály, 10. osztály, 11. osztály, 12. osztály, Pedagógusok, Általános /

Kolozsvár környékének kirándulóhelyei

Kolozsvár környékének kirándulóhelyei
Szerző Ajtay Ferenc
Kiadó Stúdium Kiadó
Kiadás éve 2009
ISBN 978-973-643-163-0
Formátum 128 oldal, 14,5 x 20,5 cm, színes
 
  22,5 RON
  

Kolozsvár környékének kirándulóhelyei már a múlt században kedveltek és ismertek voltak. Itt barangolt Jókai Mór a feleki gömbkövekben gyönyörködve, a Tordai Hasadék felé menet Kőváry László társaságában, itt járta a határt, a falvakat és tanulmányozta a műemlékeket Szentgericzei Jakab Elek, Kolozsvár történetírója, ezeken a dombokon botanizált Brassai Sámuel, az utolsó erdélyi polihisztor. A költők és írók közül itt kaptak ihletet és írtak gyönyörű verseket­ és lélekemelő szövegeket Kós Károly, Reményik Sándor, Áprily Lajos, Dsida Jenő, Tavaszy Sándor, Szabó Dezső, Szabó T. Attila, Nyírő Jó­zsef, majd Szilágyi Domokos és Hervay Gizella, Kiss Jenő, Létay Lajos és Palocsay Zsigmond. Kolozsvár környékének szépségei - erdői, árnyas tisztásai, forrásai, folyómenti rekettyései, vadvirágos sztyeppéi, hagyományos falusi építészeti emlékei - nemcsak a fényképészeket csábították munkára, hanem a festőművészeket is. Számos művészi alkotásban örökítették meg ezeket a szépségeket Gy. Szabó Béla, minden idők legnagyobb erdélyi fametszője, Ferenczy Júlia, Pattantyus Károly és Sára, Szolnay Sándor, Póka Zsombori Erzsébet, Túrós László, Erdős Tibor, Fülöp Antal Andor, Valovits László, Andrássy Zoltán, Balázs Péter, Gedeon Zoltán, Abódi Nagy Béla, Méder Ilona és még sokan mások.
Kolozsvár egykori csillogása nemcsak az anyagi javak bősége miatt csúcsosodott ki a „kincses" jelzőben, hanem a szellem kisugárzása miatt is. Mint látjuk, kitaposott ösvényeken fogunk járni.
A könyv, melyet átlapoz és magával visz a túrázó, csupán általános jellemzést nyújt a fontosabb természeti és emberalkotta látnivalókból. A nyitott szemmel járó kiránduló felfedezheti az évszakok változásaival elénk táruló, egyedi, semmihez sem hasonlító kolozsvárkörnyéki tájat.

Tartalomjegyzék

Előszó

I. A terület általános bemutatása

II. Akik előttünk jártak

III. A terület geológiája

IV. Jelenkori lejtőfolyamatok

Kapcsolódó termékek

Kiss Bitay Éva:
Rejtelmes állatvilág
Rejtelmes állatvilág
22,5 RON
Hidas Gábor (szerk.) és mások:
Első atlaszom
Első atlaszom
18 RON
Erdély természeti csodái
37,5 RON
Beteg a gyermek, mit tegyek?
-21%
17 RON
13,5 RON
Hantz Lám Irén:
Nagyenyed szóban-képben
Nagyenyed szóban-képben
34,5 RON
Farkas György és mások:
A belső tér szennyezői.
A belső tér szennyezői.
-19%
26 RON
21 RON
Torockó, Torockószentgyörgy
22 RON

Felhasználói fiókRegisztráció
Jelszóemlékeztető

Bevásárlókosár

A kosár üres.

Hirdetések


Keressen minket a facebook-on is.


Az Ábel Kiadó könyvei megrendelhetők a SEAP-on, az e-licitatie.ro honlapon.

Az Ábel Kiadó rendelkezik CNCSIS-akkreditációval. Bővebb információért kattintson ide: www.cncsis.ro


Az Ábel Kiadónál megjelent könyvek egy része nem született volna meg TÁMOGATÓINK anyagi segítsége nélkül. Köszönet illeti őket:

Weblap.ro