Hová lépsz most, gondold meg, ó tudós, / Az emberiségnek elhányt rongyain / Komor betűkkel, mint a téli éj, / Leírva áll a rettentő tanulság: / „Hogy míg nyomorra milliók születnek, / Néhány ezernek jutna üdv a fölfön, / Ha istenésszel, angyal érzelemmel / Használni tudnák éltük napjait.” – Vörösmarty Mihály

Könyvkereső


Ha beírta a keresőszót nyomjon Entert!

Kiadók

Szerzők

még több szerző...

Lektorok

még több lektor...

Könyvek / Kémia / Egyetem/főiskola /

Szerves kémiai laboratóriumi gyakorlatok (I. kötet) – harmadik, javított kiadás

egyetemi jegyzet

Szerves kémiai laboratóriumi gyakorlatok (I. kötet) – harmadik, javított kiadás
Szerzők Várhelyi Csaba (ifj.), Kacsó Ferenc dr.
Lektor Varga Jenő prof. univ. dr.
Kiadó Ábel Kiadó
Kiadás éve 2012
ISBN 9789731141459
Formátum 124 oldal, B5 (17 x 24 cm), fekete-fehér
 
  -14%
25,5 RON
22 RON
  

A szerves kémiai oktatásnak igen fontos része a laboratóriumi gyakorlati munka, melynek során a hallgatók megismerkednek az alapvető preparatív és elválasztási technikai módszerekkel, valamint az anyagok tisztaságának, azonosságának és molekulaszerkezetének megállapítására szolgáló kémiai-, fizikai- és főleg spektroszkópiai eljárásokkal.
Az anyagok klasszikus kémiai analízisének is helyet biztosítottunk a szövegben. Ez utóbbi azonban egyre inkább háttérbe szorul a korszerű műszeres módszerek mellett. E kémiai analízisek (elemek és funkcionális csoportok kimutatása) könnyen kivitelezhetők, sok értékes kémiai ismeretet nyújtanak, s bővítik a hallgatók szakmai látókörét.
Igyekeztünk olyan preparatív gyakorlatokat összeválogatni, melyek viszonylag rövid idő alatt (1/2-3 óra), és kis anyagmennyiségekkel (1-25 g) elvégezhetők.
Visszatekintve a letűnt korokra, elmondhatjuk, hogy a természettudományok fejlődése igen nagy eredményekre vezetett. Az ókori agyagedényektől s a középkori kezdetleges üvegekből készült eszközöktől ma már eljutottunk a bonyolult, automatizált elválasztó, analizáló berendezésekig. Az emberiség hajnalán alig néhány száz, többé-kevésbé tiszta anyagról beszélhetünk. Ma már legalább 5-6 millióra tehető a javarészt szerves vegyületek száma.
Ennek ellenére az új szerves vegyületek előállítása, tisztítása, szerkezetvizsgálata ma is a kémiai kutatások fő irányai között szerepelnek (biológia, biokémia számtalan vonatkozása).
Az itt felmerülő kérdések nem érthetők meg az alapvető preparatív és elválasztási módszerek ismerete nélkül.
A praktikum összeállításánál figyelembe vettük az egyetemi kurzusokon előadott tananyagot, s annak bizonyos részét a gyakorlatokon alkalmazzuk és elemezzük. Arra törekedtünk, hogy a hallgatók lehetőség szerint minél többféle reakciótípussal és művelettel ismerkedjenek meg.
A hazai és nemzetközi szükségleteknek megfelelően, igyekeztünk feltüntetni a román nyelvű szakkifejezéseket, valamint ezeknek az angol megfelelőjét is.
Reméljük, a jegyzetet haszonnal forgatják a szerves kémiával kapcsolatba kerülő vegyész-, biológus-, agronómus-, gyógyszerész-, környezetvédelmi-, mérnök-, tanárjelölt- stb. hallgatók.

Tartalomjegyzék

ELŐSZÓ

1. MUNKA-, TŰZ- ÉS BALESETVÉDELMI RENDSZABÁLYOK

2. LABORATÓRIUMI ESZKÖZÖK
2.1. Egyszerű üvegedények
2.2. Porcelánedények
2.3. Fémeszközök

3. LABORATÓRIUMI ALAPMŰVELETEK

Kapcsolódó termékek

Farkas György és mások:
A belső tér szennyezői.*
A belső tér szennyezői.*
kedvezményes KIÁRUSÍTÁS • utolsó darabok
26 RON
16 RON
Iovu, Mircea és mások:
Kémia C1, 11. o.
Kémia C1, 11. o.
-20%
37,5 RON
30 RON
XIII. Kárpát-medencei Környezettudományi Konferencia*
kedvezményes KIÁRUSÍTÁS • utolsó darabok
50 RON
25 RON
XV. Kárpát-medencei Környezettudományi Konferencia*
kedvezményes KIÁRUSÍTÁS • utolsó darabok
48 RON
30 RON

Felhasználói fiókRegisztráció
Jelszóemlékeztető

Bevásárlókosár

A kosár üres.

Hirdetések


Keressen minket a facebook-on is.


Az Ábel Kiadó könyvei megrendelhetők a SEAP/SICAP-on, a www.e-licitatie.ro/pub honlapon.

Az Ábel Kiadó rendelkezik CNCSIS-akkreditációval. Bővebb információért kattintson ide: www.cncsis.ro


Az Ábel Kiadónál megjelent könyvek egy része nem született volna meg TÁMOGATÓINK anyagi segítsége nélkül. Köszönet illeti őket:

Weblap.ro