Ha valami nem sikerül, változtass a stratégiádon, és meglátod, minden jobbra fordul! – ismeretlen

Könyvkereső


Ha beírta a keresőszót nyomjon Entert!

Szerzők

még több szerző...

Lektorok

még több lektor...

Könyvek / Műszaki tudományok, Építészet / Egyetem/főiskola, Általános /

Proiectarea structurilor de beton după SR EN 1992-1 (ediţia a II-a, revizuită)-

egyetemi jegyzet

Proiectarea structurilor de beton după SR EN 1992-1 (ediţia a II-a, revizuită)-
Szerzők Kiss Zoltán, Oneţ, Traian
Kiadó Ábel Kiadó
Kiadás éve 2010
ISBN 978-973-114-118-3
Formátum 384 oldal, A4 (21 x 29,7 cm), fekete-fehér, keménytáblás
 nem kapható

În ultima perioadă tehnica betonului armat a înregistrat progrese de neconceput în trecut, concretizate printr-un mare volum de lucrări remarcabile.

Construcţiile din beton armat, având un domeniu larg de utilizare, prezintă o importanţă tehnică şi economică ridicată. Tocmai de aceea susţinerea dezvoltării în acest domeniu este esenţială pentru întreaga industrie a construcţiilor.

Cultul construcţiilor, raportul cheltuieli salariale/materiale, materialele de construcţie disponibile şi tehnologiile prezintă diferenţe mari de la o ţară la alta. Trebuie să luăm în considerare însă o Europă fără graniţe în care tehnologiile şi materialele noi se distribuie rapid, indiferent de poziţia geografică a unei ţări.

Uniunea Europeană favorizează libera circulaţie a produsului construit şi a serviciilor inginereşti, între ţările membre, prin elaborarea directivelor produselor construite (Construction Products Directive – CPD). Parte integrantă a acesteia, o formează elaborarea standardelor destinate proiectării structurilor de rezistenţă.

În ţările membre ale Comunităţii Europene prescripţiile referitoare la proiectarea structurilor prefabricate, atât la nivel de siguranţă cât şi în privinţa principiilor de proiectare au fost foarte diferite. Aceasta era motivul pentru care ţările membre, încă de la începutul anilor 1970 au decis unificarea standardelor în vederea realizării unei pieţi unitare.

Prescripţiile tehnice referitoare la proiectarea structurilor de rezistenţă sunt denumite Eurocoduri pentru Structuri (Structural Eurocods), sau pe scurt Eurocoduri (mai general Standarde EC). În Uniunea Europeană elaborarea acestora a fost încredinţată Comitetului European pentru Standarde (Comité Eurpéen de Normalisation, CEN).

Primele rezultate ale străduinţelor uniformizării standardelor naţionale au apărut la sfârşitul anilor 70 şi tot atunci au apărut primele recomandări de proiectare unitară, aşa numitele Model – Cod-uri (MC). Elaborarea acestora a fost precedată de o activitate pregătitoare care în principal a constat în evaluarea comparativă a standardelor naţionale. Prescripţiile referitoare la proiectarea structurilor din beton au fost comparate cu ajutorul exemplelor numerice, de unde a reieşit clar că nivelul cel mai scăzut de siguranţă l-au avut ţările din estul Europei. Proiectarea după metoda stărilor limită, însă, în aceste ţări se folosea de mult, pe când în ţările vestice încă nu era în uz.

Lansarea reală a programului Eurocod a avut loc în 1989. La această dată ţările membre ale Uniunii Europene s-au decis asupra elaborării reglementărilor proiectării structurilor de rezistenţă, aşa numite prestandarde (ENV).

Creşterea vertiginoasă a volumului de informaţii a permis îmbunătăţirea substanţială a prescripţiilor de proiectare ale căror prevederi reflectă mai fidel comportarea reală a construcţiilor de beton armat conferind o siguranţă mai mare structurilor realizate

Prestandardele au făcut posibil ca anumiţi parametri şi proceduri de calul să poată fi alease în mod diferit în ţările membre. Aceşti parametri în ENV sunt numiţi valori recomandate.

Ţările membre, pe lângă prestandarde, trebuie să pregătească Documente Naţionale de Aplicare (National Application Document, NAD) care conţin proceduri de calcul, explicaţii de interpretare a standardelor în concordanţă cu specificul geografic, meteorologic, etc., respectiv nivelele de siguranţă care decurg din acestea din urmă, pentru ţările respective. Documentele Naţionale de Aplicare nu fac parte din ENV, dar în cadrul unei ţări membre UE cele două se pot folosi doar împreună.

În prezent standardele existente şi Eurocodurile se pot folosi în paralel, urmând ca din anul 2010 în toate ţările Uniunii Europene să se treacă la utilizarea exclusivă a normelor EN.

Din păcate, până în prezent în România nu a apărut Documentul Naţional de Aplicare. Lucrarea de faţă s-a elaborat pe baza standardului SR EN 1992-1 (utilizând valorile recomandate) la care s-au adăugat şi prevederile din noul cod P100-2006.

Prin conţinut şi modul de abordare a subiectelor, manualul se adresează atât studenţilor cât şi inginerilor din proiectare şi execuţie.

Tartalomjegyzék

PREFAŢĂ
CUPRINS
NOTAŢII PRINCIPALE
1. CONCEPTUL GENERAL DE PROIECTARE
1.1. Reglementări tehnice europene pentru structuri din beton
1.2. Scopul şi cerinţele proiectării
1.2.1. Scopul proiectării
1.2.2. Cerinţe fundamentale
1.2.3. Cerinţe de durabilitate
1.3. Durata de viaţă proiectată

Kapcsolódó termékek

A kolozsvári Farkas utca
30 RON
László Miklós és mások:
Szecesszió Kolozsváron
Szecesszió Kolozsváron
55 RON
Kovács Kiss Gyöngy (szerk.):
A barokk Kolozsvár
A barokk Kolozsvár
55 RON
Tekei Erika (ford.):
Gyermekenciklopédia
Gyermekenciklopédia
46 RON
Tánczos Vilmos:
Elejtett szavak
Elejtett szavak

Felhasználói fiókRegisztráció
Jelszóemlékeztető

Bevásárlókosár

A kosár üres.

Hirdetések


Keressen minket a facebook-on is.


Az Ábel Kiadó könyvei megrendelhetők a SEAP-on, az e-licitatie.ro honlapon.

Az Ábel Kiadó rendelkezik CNCSIS-akkreditációval. Bővebb információért kattintson ide: www.cncsis.ro


Az Ábel Kiadónál megjelent könyvek egy része nem született volna meg TÁMOGATÓINK anyagi segítsége nélkül. Köszönet illeti őket:

Weblap.ro