Egyikünk élete sem könnyű. És akkor? Legyen bennünk kitartás, és mindenekelőtt bízzunk önmagunkban. Hinnünk kell benne, hogy tehetségesek vagyunk valamiben, és ezt a valamit - kerül, amibe kerül - meg tudjuk valósítani. – Marie Curie

Könyvkereső


Ha beírta a keresőszót nyomjon Entert!

Kiadók

Szerzők

még több szerző...

Lektorok

még több lektor...

Könyvek / Magyar nyelv és irodalom, Képzőművészeti nevelés, * Új, Egyéb / Általános /

Fresco Alla Prima

versek

Fresco Alla Prima
Szerző Werner, Clarisse
Kiadó Ábel Kiadó
Kiadás éve 2017
ISBN 978-973-114-243-2
Formátum 116 oldal, 11 x 19,5 cm, színes, füles, kartonált
 nem kapható

Már az ókoriak is ismerték azon kapcsolatokat, melyek a festészetet és költészetet összekötik, a gondolati, érzelmi világ képi és költői ábrázolását.  Mind a kettő kifejezésre juttatja a körülöttünk lévő valóságot, tér–idő, test–lélek, érzelem–értelem viszonyát.
A verseskötetek eladása csökkent az elmúlt évtizedekben, mégis sokan írnak verseket. A világhálón keresztül gyorsabban, könnyebben tudják egyesek írásaikat közölni, és gyors választ is kérhetnek, kaphatnak. Ennek ellenére sokan kevésbé szeretik, értik a kortárs verseket.
S jóllehet a próza került előtérbe, mégis a versolvasó olyan élményben részesülhet, amit nem tud a próza nyújtani, ha saját élményeit, érzéseit találja meg kivetítve, felfokozva, amennyiben rá tud hangolódni. És nem csak a vers mondanivalója érinti meg a lelket, hanem a szavak lüktetése, ritmusa, ereje, hangulata.  A vers gyakran személyes üzenet is, talán ezért is van kevesebb olvasója, mint a prózai írásoknak.
A modern festészetben és lírában az egyszerűsödés figyelhető meg. Költők, festők kevesebb időt töltenek talán műveik létrehozásában, mint előbbi korokban.
Nagyon sok festő, költő is volt egyben. A vizuális-verbális művészet egyik jeles képviselője, William Blake, akinek illuminált könyveiben verseket és hozzájuk készült illusztrációkat is találunk. Michelangelo, Xu Wei, Jeap Arp, Dante Gabriel Rosetti, Picasso, Salvador Dali híres festők voltak, akik verseket is írtak.
Horatius mondása szerint: „Ut pictura poesis.” (Ahogyan a költészet, úgy a festészet.)
A művészek érzékenyebbek a világra és ezért változatos értelmezésekre képesek. Fontos kifejező eszközük a szimbólum, a kép, jelkép. A festészet lehet költői és a költészet lehet nagyon vizuális, képi.
Goethe szerint „A világ megértésének a szerve a szem.” A színeknek érzelemkeltő hatásuk van különböző asszociációk révén. A versek és a képek egymást kiegészítik, felfokozott érzéseket, gondolatokat sugallnak, amik formákban, színekben vannak kifejezve.
Napjainkban a képiség könnyebben befogadható, expresszívebb, mint sok írás. „Minden gondolat mögött egy képre bukkanunk.” (Noam Chomsky)

Clarisse Werner

Tartalomjegyzék

Előszó
A szerzőé a szó!
Szavak és színek (Ars poetica)
Az álomköpönyeg
Az idő ritmusa
Janis
A csillagszemű
A kéz
Az eolhárfa (1)
Az eolhárfa (2)

Kapcsolódó termékek

A Virágárus Bácsi.
-21%
19 RON
15 RON
Dániel Károly:
Csak még egy percet!
Csak még egy percet!
-21%
21,5 RON
17 RON
Panni, Dani meg a többiek...
22,5 RON
Mese az élet virágáról
-20%
23 RON
18,5 RON
Macska bazsalikommal
-20%
20 RON
16 RON
Mesketék
-21%
17 RON
13,5 RON
Zsigmond Emese (szerk.):
CSIGAnapsi
CSIGAnapsi
3,5 RON

Felhasználói fiókRegisztráció
Jelszóemlékeztető

Bevásárlókosár

A kosár üres.

Hirdetések


Keressen minket a facebook-on is.


Az Ábel Kiadó könyvei megrendelhetők a SEAP-on, az e-licitatie.ro honlapon.

Az Ábel Kiadó rendelkezik CNCSIS-akkreditációval. Bővebb információért kattintson ide: www.cncsis.ro


Az Ábel Kiadónál megjelent könyvek egy része nem született volna meg TÁMOGATÓINK anyagi segítsége nélkül. Köszönet illeti őket:

Weblap.ro