Aki harcol, veszíthet. Aki nem harcol, már vesztett is. – Bertolt Brecht

Könyvkereső


Ha beírta a keresőszót nyomjon Entert!

Kiadók

Szerzők

még több szerző...

Lektorok

még több lektor...

Könyvek / Kémia, Fizika, Földrajz, Biológia, egészségtan / Egyetem/főiskola, Pedagógusok, Általános /

XIII. Kárpát-medencei Környezettudományi Konferencia

XIII. Kárpát-medencei Környezettudományi Konferencia
Szerző Szigyártó Lídia (szerk.)
Kiadó Ábel Kiadó
Kiadás éve 2017
ISBN 1842-9815
Formátum 384 oldal, B5 (16,5 x 23,5 cm), fekete-fehér
 nem kapható

A Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem Környezettudomány Tanszéke 2004-ben szervezte meg az első Kárpát-medencei Környezettudományi Konferenciát Kolozsváron. A tudományos előadások bemutatásán túl, a kitűzött célok között szerepelt a környezettudomány művelőinek megismerése a Kárpát-medencében, valamint az, hogy lehetőséget biztosítsunk egyetemi és PhD hallgatóknak munkáik bemutatására. Kezdeményezésünkhöz később a pécsi, debreceni, miskolci, veszprémi, budapesti és beregszászi egyetemek munkatársai csatlakoztak.
Találkozunk 2017-ben Kolozsváron, a XIII. Kárpát-medencei Környezettudományi Konferencián, hangzott el Beregszászon, a záróbeszéd utolsó mondataként. Megvalósult.
A Kárpát-medencei Környezettudományi Konferencia mára hagyományossá vált találkozó. Hagyományos, mert a kezdetek óta minden évben sor kerül a megrendezésére, és találkozó, mert a Kárpát-medence környezettudományt-művelői ez alkalommal gyűlnek össze, hogy kicseréljék tapasztalataikat, megvitassák eredményeiket, új módszereket mutassanak be, valamint kutatási lehetőségekről és együttműködésről tárgyaljanak. Ezeken a találkozókon biológusok, ökológusok, kémikusok, fizikusok, földrajzosok, geológusok, építészek, mérnökök, mezőgazdászok, orvosok, szociológusok, pszichológusok, jogászok és közgazdászok vannak jelen, mert ebben a tudományágban a közös gondolkodás, az együttműködés elengedhetetlen. Az együttműködést megköveteli egyrészt az, hogy hatékonyabbá kell tenni a környezeti kutatásokat és az eredmények alkalmazását, másrészt pedig az, hogy környezettudomány műveléséhez sokoldalúan képzett szakembereket kell nevelni. A környezettudomány sokszínűsége magának a „környezetnek" a tagoltságából is ered, mint például természetes és az ember által létrehozott, mesterséges környezet, amelyhez hozzáadódik az élő szervezetekre gyakorolt hatás, így - mivel mindezek egymással elválaszthatatlanul szoros összefüggésben, kölcsönhatásban vannak - csak a közös munka lehet eredményes. Széleskörű ismeretekre van szükség, ha energiatakarékosságról, műemlék- vagy tájvédelemről, a vizek, a talaj és a levegő védelméről, végeredményben a különböző környezeti hatásokról van szó.
Örömmel mondhatjuk, hogy mostanra a konferencia résztvevőinek száma megsokszorozódott, az előadások több szekcióban zajlanak, és a Kárpát-medence minden országából jönnek előadók a konferenciára.
Ez a kötet a Kolozsváron, 2017. április 5–8. között megtartott XIII. találkozón elhangzott előadásokból válogatott dolgozatokat tartalmaz.
Bízunk abban, hogy a kötet olvasása közös munkára, együttműködésre készteti a Kárpát-medence intézményeiben, környezettudományi tárgykörben tevékenykedő kutatókat, oktatókat és hallgatókat, hogy szélesebb körben ismertté teszi a térség környezeti vonatkozású helyzetét és gondjait, hogy ismereteinkkel hozzájárulunk környezetünk állapotának helyreállításához és megóvásához, és hogy sikerül bevonni a fiatal generációt is a megvalósításokba. Nem utolsósorban bízunk abban, hogy a hagyománnyá vált konferencia szervezése folytatódik.

Dr. Mócsy Ildikó
a konferencia tiszteletbeli elnöke

Tartalomjegyzék

PLENÁRIS ELŐADÁSOK

A KÖRNYEZETVÉDELEM KORMÁNYZÁSA ÉS KÖRNYEZETI TUDOMÁNYOK (Miklós László, Anna Špinerová)

A MEGÚJULÓ ENERGIÁVAL FOGLALKOZÓ FELSŐ SZINTŰ SZAKEMBEREK KÉPZÉSE (Kiss Ádám, Szabó Mária)

ÖKOLÓGIA

VEGETÁCIÓ FOLTMINTÁZAT ÉS MIKROKLÍMA MINTÁZAT KAPCSOLATA ERDŐSSZTYEPP ÉLŐHELYEN (Süle Gabriella, Körmöczi László)

Kapcsolódó termékek

Beteg a gyermek, mit tegyek?
-21%
17 RON
13,5 RON
Huţanu Crocnan, Elena:
Biológia 12. osztály
Biológia 12. osztály
-30%
43 RON
30 RON
Természetvédelmi területek Erdélyben
-20%
20 RON
16 RON
Kacsó Ágota-Enikő és mások:
A klasszikus statisztikus fizika alapjai
A klasszikus statisztikus fizika alapjai
-20%
43 RON
34,5 RON
Farkas György és mások:
A belső tér szennyezői.
A belső tér szennyezői.
-19%
26 RON
21 RON
A növénykórtan alapjai (harmadik kiadás).
-20%
27 RON
21,5 RON
Ép test – ép lélek (tankönyv)
-22%
18,5 RON
14,5 RON
Hidas Gábor (szerk.) és mások:
Első atlaszom
Első atlaszom
18 RON

Felhasználói fiókRegisztráció
Jelszóemlékeztető

Bevásárlókosár

A kosár üres.

Hirdetések


Keressen minket a facebook-on is.


Az Ábel Kiadó könyvei megrendelhetők a SEAP-on, az e-licitatie.ro honlapon.

Az Ábel Kiadó rendelkezik CNCSIS-akkreditációval. Bővebb információért kattintson ide: www.cncsis.ro


Az Ábel Kiadónál megjelent könyvek egy része nem született volna meg TÁMOGATÓINK anyagi segítsége nélkül. Köszönet illeti őket:

Weblap.ro